BANCILE SI UNIUNEA EUROPEANA

Am primit un mesaj pe care il postez in forma de autor:

>>Bancile vor modifica pana in septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari UE si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumutrile cu dobanda variabila, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%.
De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.
In cazul imprumuturilor cu dobanzi fixe, banca va putea cere pentru rambursari anticipate o compensatie de cel mult 0,5% din principalul ramas de plata pentru scadente de sub un an si maximum 1% la perioade mai mari de un an ramase din maturitatea initiala.
"Ideea legiuitorului european a fost sa asigure o mai buna circulatie a serviciilor, astfel incat clientii sa poata pleca daca vor gasi conditii mai bune in alta parte. Este vorba de mobilitatea consumatorului. In cazul dobanzilor negociate la un nivel fix, s-a convenit ca clientul trebuie sa plateasca, dar o suma mai mica, pentru a-si putea refinanta imprumuturile", a declarat Mihail Meiu, director in ANPC, citat de Mediafax.
Proiectul de ordonanta de urgenta se aplica tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea conditiilor impuse in prezent de legislatia romaneasca in cazul creditelor de consum.
Actul normativ va reglementa informatiile ce trebuie oferite consumatorilor in stadiu precontractual, informatiile ce trebuie incluse in contractele de credit precum si in publicitatea aferenta. De asemenea, sunt reglementate aspecte referitoare la dobanda si la comisioane precum si formula de calcul a dobanzii anuale efective.
Bancile vor fi obligate sa foloseasca formule de clacul a dobanzii pentru toate creditele aflate in sold si sa intocmeasca acte aditionale la contractele actuale in termen de 90 de zile de la 11 iunie, data in care va intra in vigoare noul act normativ. Astfel, la imprumuturile ipotecare sau imobiliare cu dobanzi variabile si contractele de leasing se vor calcula dobanzile printr-o rata de referinta la care se va adauga o marja fixa".<<

In aceiasi zi am primit o notificare iar ulterior mesaj pe telefonul mobil, de la o banca, pentru a incheia un act aditional la un contract de credit.La o prima lectura,de neprofesionist,se pare ca bancile romanesti nu vor sa piarda comisionul de rambursare si alte comisioane. Coincidenta ? Astept opinii autorizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu