EMINESCU SI POLITICA

„Suntem noi oare de vină dacă adevărul curat, spus neted, e deja o injurie? Ne propunem câteodată a fi foarte urbani – ce folos? Adevărul simplu, descoperirea simplă a neştiinţei şi a mărginirii multora din partidul la putere este deja o atingere. Cauza e simplă. Nu sunt oamenii la locul lor, nu sunt ceea ce reprezintă. Compararea între ceea ce sunt într-adevăr, nimica toată, şi ceea ce reprezintă, demnităţi înalte ale statului, excitează deja râsul şi ironia cititorilor, încât o vină din partea noastră, o intenţie de a ponegri, nu există defel.”
N A:162 de ani si nici o schimbare in politica romaneasca. 


„Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România și dintr-o parte și dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata și deplina înțelegere a instituțiilor noastre de azi ne trebuie o generațiune ce-avem de-a o crește de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ține ca la el însuși.”


4 comentarii:

  1. pacat pentru tot ce se intampla, in zilele noastre, ar fi putut fii mai rau , sa ne fi nascut in Somalia, sau alte tari , dar trebuie sa fim tari , acum cand statul ne tot taie si adauga taxe peste taxe si impozite , si Doamne iarta-ma ce ne mai baga ...

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt voebele lui Eminescu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce intrebi ? Se aseamana cu ce traim astazi ? Da sant vorbele lui Eminescu rostite cu 140 ani in urma. Din pacate nu s-au schimbat mai deloc naravurile politicienilor.

      Ștergere