ADEVARATUL VINOVAT - ULTIMII 20 DE ANI.

Ori de cate ori vine vorba despre alternative la sistemul Basescu si la guvernarea Boc, exista o perspectiva absolut necesara care nu e luata in discutie.
Ma refer la ideea de raspundere politica si morala.
Ne spun, tot mai des, reprezentantii puterii si reprezentantii lor in mass-media ca TOTI cei care au guvernat in ultimii 20 de ani au contribuit la nasterea acestei situatii-limita in care ne aflam, ca raspunderea e impartita, ca opozitia nu are solutii (sau propune "bazaconii", potrivit analistului T. Basescu), ca oricine ar veni tot rau o sa fie si ca sindicatele ies in strada degeaba, pentru ca nu acolo gasim banii.
Fals. Uneori dezvoltarea a fost intarziata, e adevarat, de nestiinta sau de teama unor masuri radicale, alteori resursele au fost nejudicios exploatate si adesea au lipsit planurile de anvergura sau viziunea pentru un domeniu sau altul. Dar nimeni, in acesti 20 de ani, nu a "realizat" ceea ce au reusit Boc si Basescu. Vreme de un an, ca sa salveze realegerea presedintelui iubit, premierul a insirat verzi si uscate despre pusti, curele late si bugetari de lux si nu a facut nimic
, in vreme ce, in toata europa, programele anticriza, mai bune sau mai rele, erau puse in miscare cu repeziciune. Dupa realegerea de care vorbeam, Guvernul PDL a tocat pe achizitii, in patru luni, cam tot atat cat in tot anul trecut. Si, in permanenta, a mintit jenant in legatura cu starea natiunii. Am aflat mereu ca sunt bani pentru pensii si salarii pana intr-o zi, cand Traian Basescu ne-a spus, barbateste, ca nu e asa, crezand ca romanii vor lua anuntul asta ca pe o gluma, ha, ha, ha.
Era insa o situatie previzibila de anul trecut si deja inevitabila de prin februarie, la mintea oricarui contabil de asociatie de locatari. Pot continua acum sa propuna masuri de austeritate, sa invoce solidaritatea si nevoia de efort comun cei care s-au dovedit iresponsabili si mincinosi? Ce incredere mai putem avea in ei? Nu exista sanctiuni pentru asemenea fapte care arunca in mizerie batrani, bugetari, mame sau invalizi.
Ori de cate ori auziti ca tot ce poate fi mai grav acum ar fi o criza politica, aduceti-va aminte ca asta inseamna o pledoarie pentru continuarea guvernarii Boc. Si ca schimbarea Guvernului nu ar genera criza politica decat daca asta ar vrea Traian Basescu. Daca presedintele va scoate, saptamani la rand, din joben, formule utopice si independenti de casa, vom fi in criza politica. Dar intr-o situatie normala, daca actualul Executiv ar fi demis de Parlament, sunt convins ca ar fi posibila construirea, in cel mai scurt timp, a unei formule de guvernare coerenta.
Ca in oricare segment al vietii sociale, si in politica exista sanctiuni. Nu cred ca ati dori sa-l mai alegeti pe primarul sau pe deputatul care n-a facut nimic pentru comunitatea in care locuiti. Si atunci, va intreb, merita sa mai conduca tara un Guvern care a tocat si toaca aiurea banii, dupa care va baga mana in buzunar pentru a rasplati clientela de partid? Merita sa continue un regim bazat pe dezbinare, pe incapacitate de dialog, pe incompetenta si pe monitorizari ale adversarilor politici?
Singura formula decenta prin care Emil Boc si-ar fi asumat cu adevarat ceva asemanator cu o raspundere era demisia. Daca nu are puterea (sau nu i se da voie) sa faca acest lucru, e rolul Parlamentului sa-i aduca aminte de cele cateva adevaruri simple pe care le-am enumerat mai sus. Desi, despre ce fel de Parlament vorbim, in conditiile in care Basescu a desemnat o persoana fara nici un fel de competenta in fruntea Camerei Deputatilor, in dorinta de a transforma Parlamentul intr-o anexa a Palatului Cotroceni?!
 Sursa JURNALUL NATIONAL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu