INCEPE RAZBOIUL ?

Coreea de Nord a bombardat insula sud-coreeana Yeonpyeong, provocand moartea a doua persoane si ranirea altor 18. Nord-coreeni ii acuza pe vecinii de la sud ca ei ar fi deschis primii focul.
Potrivit Mediafax, oficialii de la Casa Alba au condamnat "cu fermitate" atacul cu obuze asupra insulei sud-coreene, aceleasi reactii venind si dinspre Uniunea Europeana si Japonia.

Si Rusia si China si-au exprimat preocuparea in legatura cu ostilitatile din Peninsula Coreea. Ministerul rus de externe a lansat un avertisment in legatura cu riscul "escaladarii" ostilitatilor in Peninsula Coreea, conform agentiei de presa Interfax.
La randul sau, China si exprimat "preocuparea" in legatura cu incidentele armate.
"Speram ca partile vor lua masuri suplimentare pentru a contribui la pacea si stabilitatea in Peninsula", a declarat Hong Lei, un purtator de cuvant al Ministerului chinez de externe.
Coreea de Sud a ripostat celor 200 de lovituri lansate de Nord, cu alte 80.
CNN relateaza ca in Coreea de Sud este stare de alerta, imaginile difuzate de televiunea Yonhap arantand insula Yeonpyeong fumegand. Nu se stie deocamdata ce obiective au fost vizate de nord-coreeni.
Dupa spusele unui martor, pe insula traiesc 1.300 de rezidenti dintre care unii au luat-o spre Coreea de Sud, iar altii au cautat adapost in scoli.
Atacul nord-coreean vine dupa ce Armata Coreei de Sud a facut mai multe misiuni de control in apele din preajma insulei Yeonpyeong, dupa ce cu cateva zile in urma a fost dezvaluita existenta unei uzine de imbogatire a uraniului in Coreea de Nord.
La randul ei, armata sud-coreeana a ripostat la atacul nord-coreean, Ministerul Apararii de la Seul decretand starea de alerta maxima, relateaza Mediafax.
Marea Galbena a fost de-a lungul timpului motiv de conflict intre cele doua Corei, dar atacurile de marti au fost unele dintre cele mai violente din urma vreme.
Insula Yeonpyeong face parte dintr-un mic arhipelag situat cam la 80 de kilometri vest de portul sud-coreean Inchon, deservit Seulului si care este aproape de linia care reprezinta frontiera maritime dintre cele doua Corei, in Marea Galbena.
O nava de razboi sud-coreeana, Cheonan a fost scufundata in zona, in martie. Atunci 46 de oameni si-au pierdut viata in riposta, considerata suspecta, declansata de nord-coreeni.
De altfel, frontiera intercoreeana din Marea Galbena constituie, potrivit Mediafax, o zona sensibila in care s-au produs mai multe incidente navale intre navele nord-coreene si cele sud-coreene, cele mai grave fiind cele dintre 1999 si 2002.
Dupa incheierea razboiului coreean (1950 – 1953), Coreea de Nord contesta aceasta frontiera trasata de ONU la sfarsitul razboiului si ar dori deplasarea acesteia mai spre sud.
                                   Sursa : PROTV.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu