Maine este 17 decembrie, 21 de ani de la implicarea, la ordin, armatei in desfasurarea evenimentelor de la Timisoara.
SA NE ADUCEM AMINTE !
In ziua de 17 decembrie evenimentele de la Timisoara erau in desfasurare, era ziua treia, ziua cea mai importanta a protestelor locuitorilor din Timisoara, ziua in care protestatarii au ocupat pentru o perioada sediul Comitetului Judetean(al PCR). Desi armata din Timisoara a fost folosita la “eliberarea” sediului ocupat, aceasta nu era in stare de alarma de lupta generala. Amploarea evenimentelor a determinat, conducerea de atunci a statului, sa instituie alarma de lupta generala. Se intampla aceasta intr-o duminica in jurul orei 19.00.
La acel moment aproximativ 50% din efectivele de cadre, functiile cele mai importante, erau in cazarmi, adusi progresiv pe timpul zilei. In orele urmatoare ,ca urmare a punerii in aplicare a prevederilor alarmei de lupta(indicativ RADU CEL FRUMOS), toate efectivele erau in cazarmi desfasurand activitati specifice ridicarii capacitatii de lupta. Ca om din interiorul sistemului militar fac precizarea ca in acea zi, la acea ora, nu aveam nici-o informatie oficiala cu privire la evenimentele in plina desfasurare in Timisoara si in tara. Informatii izolate ne parveneau de la militarii in termen ce se intorceau din permisii din zona de “conflict”. Aceasta daca aveam norocul sa stam de vorba cu ei inainte ca acestia sa treaca pe la ofiterul de contrainformatii pentru a fi “prelucrati”. Informatii mai aveam daca aveam curajul sa ascultam posturi de radio precum Europa Libera si Vocea Americii. Am prezentat, pe scurt, cateva aspecte pe care le-am considerat necesare pentru aducere aminte. Sant informatii,este adevarat, preponderent cu caracter tehnic dar traite de mine si cei din generatia mea. Am inceput discutiile cu 17 decembrie pentru ca este momentul in care, personal, am intrat in miezul evenimentelor. Cei care doresc sa abordeze perioada anterioara sunt liberi sa o faca. As dori, de asemenea, sa va exprimati opinia cu privire la rolul armatei in diferitele etape ale evenimentelor din Timisoara si din tara.
Anton Bacalbaşa-"ar fi nedrept sa afirmam ca Mos Teaca este numai militar.Largindu-i Cercul de activitate, studiindu-l de aproape, el poate fi cu aceiasi usurinta prefect, profesor universitar, medic, comisar comunal, arhimandrit, gardist, avocat , senator, orice-Pentru ca toate aceste insusiri le intalnim la breslele de mai sus "
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
-
Exact ca in balada populara MIORITA, pe un imas isi pasteau oile trei ciobanei, cu trei turme de miei. Unul moldovean,unul vrancean si altu...
-
Domnule Preşedinte, Subsemnatul Boc Emil, angajat în funcţia de prim-ministru, vă rog să-mi aprobaţi demisia din această ca...
frumos! astept cu nerabdare scrieri si despre perioada ce a urmat zilei de 17
RăspundețiȘtergere